22.90  z DDV

Rahločutna slikanica o čuječnosti in pozornem poslušanju

Prevod: Jelena Isak Kres

Share This

V tej ljubki in pomirjujoči slikanici spremljamo deklico na poti v šolo in skozi cel dan do večera, ko se ob materinem poljubu za lahko noč zaziblje v miren sen. V poplavi zvokov glasnega prometa, hitečih ljudi, otrok, ki se igrajo, in šumenju vetra, sliši samo hrup. Šele, ko se za trenutek ustavi, umiri in prisluhne, se lahko osredotoči na posamezne zvoke. Zelo zgovorne so tudi ilustracije, ki s svojo prevladujočo modrino sproščajo in pomirjajo, vse skupaj pa mestoma preseka živahnost barv, kar tudi slikovno ponazori tako vrvež mesta kot mir, ki se zgodi, ko se deklica ustavi in prisluhne onkraj hrupa.

Slikanica Prisluhni je izvrstna terapevtska slikanica, ki mladega bralca na nevsiljiv način nagovori in ga povabi, da se za trenutek ustavi, svoje misli umiri in postane zavestno bolj prisoten. V vrvežu življenja in obilici vsakodnevnih naporov se zdi, da je naša potreba po notranjem miru večja kot kadarkoli prej. Visokim pričakovanjem in zahtevam so izpostavljeni tudi naši otroci, ki pa še ne vedo, kako se spoprijeti s stresnimi situacijami. Mnogo otrok ima zato težave z zbranostjo in pozornim poslušanjem. Čuječnost oziroma zavestna osredotočenost jim pri tem lahko pomaga. Izvajanje tehnik  čuječnosti pomaga tudi pri spoprijemanju s stresom in izboljševanju medosebnih odnosov. Dodatne informacije ki so navedene na koncu knjige, odpirajo še več možnosti za pogovor z otrokom o razlikah med slišati in poslušati, o pomembnosti poslušanja in nenazadnje tudi čustvih in občutjih.

Avtorica: Gabi Snyder
Ilustratorka: Sthepanie Graegin
Format:220 x 260 mm
Obseg: 36 strani
Vezava: trda
ISBN: 978-961-6864-62-6
Cena: 22,90 EUR

Prelistaj knjigo

 

Mnenja o knjigi:

mag. Maja Bajt, univ. dipl. psih., spec. Integrativne psihoterapije in učiteljica čuječnosti, vodja Inštituta tukaj in zdaj – inštitut za psihološko pomoč, čuječnost in kakovost bivanja
»Prisluhni onkraj hrupa – kaj slišiš?« Veliko in pomembno vprašanje za nas odrasle in za naše otroke. Slikanica Prisluhni je odličen pripomoček s katerim priložnostno vzpodbudimo razvijanje čuječnosti – usmerjene pozornosti na naše zavedanje: zavedanje dražljajev, ki prihajajo iz naše okolice, zavedanje sebe in vseh aspektov našega zavedanja (misli, čustev, telesa in telesnih občutkov, vedenjskih reakcij) – na odprt, radoveden, prijazen način. Čuječnost je v zadnjih letih prepoznana kot ena izmed najbolj obetavnih strategij za ohranjanje/izboljševanje našega počutja in duševnega zdravja. Številne koristi ima tudi za otroke. S pomočjo čuječnosti namreč krepimo njihovo pozornost/fokus, sprejemajoče zavedanje lastnega doživljanja – samozavedanje, razširjamo nabor spretnosti za spoprijemanje z doživljajsko močnimi in neprijetnimi občutji in razpoloženjskimi stanji (samokontrola, samoobvladovanje, uravnavanje čustev), večji občutek mirnosti. V pomoč je tudi pri zmanjševanju doživljanja napetosti, tesnobnosti in impulzivnosti ter krepitvi socialnih spretnosti in bolj prijaznega odnosa do sebe in drugih.
Slikanica Prisluhni na nevsiljiv način povabi otroke k večji pozornosti na okolico in nase, zato jo toplo priporočam tako staršem kot vzgojiteljem in učiteljem v nižjih razredih osnovne šole.